DZIEŃ 1
Transfer z lotniska do miejsca zakwaterowania
Zakwaterowanie
Czas wolny
Kolacja
Nocleg
DZIEŃ 2
Śniadanie
Wprowadzenie w świat kultury wina i sztuki degustacji (ok. 2 x 45 min, po polsku):
I. Pojęcia podstawowe
* Szczepy winogron
* Winifikacja
* Terroir
II. Technika degustowania win
• Rola odpowiedniego kieliszka
• 3 zmysły 1. Oczy (wygląd wina, przejrzystość, kolor)
2. Nos: skąd się biorą aromaty wina, rodziny zapachów, ”drugi” nos, ocena (czystość, intensywność, szczep, zapachy “obce”, aromaty i bukiet)
3. Usta i dotyk (gdzie, czego i w jaki sposób poszukiwać):
* Kubki smakowe i język (słodycz, gorycz, kwasowość, słoność)
* Dotyk (taniny, ciało, temperatura, CO2, tekstura)
III. Mechanika degustowania wina * Jaki duży łyk ? * Jak z nim postępować ? * Jak długo trzymać w ustach ? * Finisz i „długość” wina.
IV. Ocena końcowa * Opisanie stylu degustowanego wina * Zdefiniowanie i ocena wrażenia (jakości) degustowanego wina
Prywatna degustacja u renomowanego producenta:
- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
Lunch degustacyjny
Prywatna degustacja u renomowanego producenta lub (dot: Burgundii) wizyta w Szkole Aromatów
- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
Prywatna degustacja u renomowanego producenta lub (dot: Burgundii) zwiedzanie labiryntu XIII w. piwnic, połączone z degustacją 14-u burgundów
- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
Czas wolny
Kolacja
Nocleg
DZIEŃ 3
Śniadanie
Wprowadzenie w świat kultury wina (ok.2 x 45 min., po polsku)
I. Szampan i wina słodkie / sposób produkcji
II. Winiarski savoir vivre
III. Przechowywanie i inwestowanie w wina
IV. Pytania i odpowiedzi
Prywatna degustacja u renomowanego producenta:
- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
Piknik lunch
Prywatna degustacja u renomowanego, historycznego producenta:- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
Prywatna degustacja u renomowanego, historycznego producenta:- komentarze lokalnego sommelier’a (po francusku lub angielsku, tłumaczenie na polski)
UWAGA: ostatnia degustacja odbędzie się o ile czas pozwoli, w uzgodnieniu z uczestnikami.
Czas wolny
Kolacja degustacyjna
Nocleg
DZIEŃ 4
Śniadanie
Transfer na lotnisko
KONIEC PROGRAMU